Інжир: корисні властивості ласощі, родом зі Сходу

«Листя його рятують від лишаю, а відваром, змішаним з піною гірчиці змащують при корості. При катаракті, потовщенні повік і оболонок ока допомагає молочний сік з медом. Свіжі та в’ялені плоди приймають при падучої, а сік, вичавлений з його гілочок, перш ніж вони покриються зеленню, прикладають до зуба. З сирих плодів готують пов’язки і прикладають до твердих пухлин, бо плоди цього дерева добре розсмоктують важковиліковні пухлини … », — так описував корисні властивості інжиру Авіценна у своєму« Каноні лікарської науки ».

Ці та інші не менш корисні якості інжиру були відомі не тільки знаменитому лікарю давнини. Інжир, а також фіга, смоківниця, смоква вважається одним із самих найдавніших рослин. Згідно з біблійною легендою, саме фіга і є той самий заборонений плід, за який перших людей вигнали з раю. Після цього, Адам і Єва, пізнавши сором, пошили собі шати з фігових листків.

Що ж це за рослина — інжир, корисні властивості якого так високо цінували наші предки?

Інжир: корисні властивості

По харчовій цінності інжир відноситься до високопоживних продуктів. Харчова цінність сушеної (в’яленої) фіги в 100 гр.:

калорійність — 250 ккал;
білки — 5 гр.;
жири — 1 гр.;
вуглеводи: клітковина — 15 гр.,

цукор — 50 гр.;
вітамін С — 1,2 мг.;
вітамін В1 — 0,1 мг.;
вітамін В2 — 0,1 мг.;
вітамін В6 — 0,1 мг.;
натрій — 12 мг.;
калій — 685 мг.;
кальцій — 160 мг.;
залізо — 0,3 мг.;
фосфор — 69 мг.;
магній — 68 мг.;
мідь — 0,3 мг.;
цинк — 0,5 мг.;
селен — 0,5 мг.

елементами інжир не обділений Як бачите, корисними елементами інжир не обділений. Цей фрукт містить багато грубої клітковини і пектину, які є найважливішими продуктами для нормальної роботи кишечника і профілактики ракових пухлин. Великий відсоток клітковини і білка дозволяє отримати насичення всього від декількох сушених фіг. Крім того, фіги багаті розщеплюваного клітковиною, яка знижує вміст холестерину в крові. Тому інжир корисний для профілактики атеросклерозу, хвороб серця і судин.

Крім клітковини з холестерином високої щільності (найшкідливіший вид холестерину, відкладається на стінках судин), який людина отримує з тваринною їжею, бореться фітостероли, що міститься в інжирі. Фітостероли — рослинний аналог холестерину, пов’язує молекули високої щільності, перешкоджаючи їх потраплянню в судини. Також інжир має властивість розріджувати кров, запобігаючи утворенню тромбів, отже він буде корисний людям з високою згортанням крові.

Крім іншого, в інжирі є незамінні жирні кислоти з декількома подвійними зв’язками (поліненасичені), що не виробляються в організмі людини і повинні надходити разом з їжею. Ці кислоти відповідають за нормальну роботу нервової системи, а також необхідні для функціонування імунної системи.

Будьте обережні, недоліки інжира

Інжир, корисні властивості якого очевидні, не позбавлений і недоліків. А всьому виною велика кількість цукру, що міститься у плодах. Нарівні з клітковиною в сушеному інжирі міститься до 40% цукру, насамперед фруктози. Цей факт слід враховувати людям з цукровим діабетом.

Крім того, здатність до розрідження крові робить небезпечним цей продукт для людей з низькою згортанням крові. А міститься в інжирі щавлева кислота небезпечна для хворих на подагру, адже саме з неї утворюється сечова кислота, яка відкладається в судинах і служить причиною подагри.

Інжир сушений: корисні властивості для організму

Лікувальні властивості

Немає такої хвороби, яку б не лікували інжиром. І це дійсно так, адже від природи одержав інжир корисні властивості, застосовні для будь-якого органу або системи органів. Ще до Авіценни плодами і листям фіги лікували безліч захворювань. І донині інжир користується популярністю у народній медицині.

Інжир є універсальним профілактичним засобом для літніх людей: для розрідження крові, зниження рівня холестерину, поліпшення роботи серця і нервової системи. Плоди та листя інжиру мають протизапальну, антибактеріальну, заспокійливу дію. У меншій мірі виражено сечогінний, попускає дії інжиру. У народній медицині фігу застосовують в наступних випадках:

  •     ослабленим, що видужують, людям з порушеннями імунітету корисно з’їдати 3 в’ялені інжірінкі на день для відновлення сил;
  •     занадто худим людям, що прагнуть поправитися, корисний інжир, перетертий з мигдалем;
  •     для звільнення кишечника від паразитів корисно їсти інжир і пити настої його листя;
  •     при колітах, ентероколітах, а також дизентерії показано пити міцний відвар плодів або листя фіги;
  •     ферменти, що входять до складу інжиру, благотворно впливають на слизову шлунка при атрофічних гастритах;
  •     при зубних болях шматочок сушеного або стиглого інжиру прикладають до хворого зуба;
  •     при лихоманці, для виведення токсинів з організму, хворим дають пити молоко з інжиром або відвар листя;

Інжир і дієта

Інжир і дієтаЛюдям з надмірною вагою, а також хто знижує вагу інжиром краще не захоплюватися. Не дивлячись на достаток клітковини і корисні речовини, висока калорійність фіги не дозволяє включати цей плід в дієтичне меню. Це не означає, що інжир взагалі не потрібно вживати. Він може послужити прекрасною альтернативою цукеркам або випічці в той період, коли ви не сидите на дієті. Адже крім фруктози в ньому знаходиться багато речовин необхідних для краси шкіри і волосся: клітковина, пектини, вітаміни групи В, поліненасичені жирні кислоти.

Навпаки, людям, що прагнуть набрати вагу, інжир дуже до речі. Зайва худоба ніколи не була ідеалом краси. У меню висококалорійної дієти можна спокійно включити 5-6 плодів сушеної фіги на день.

Відео на тему Інжир

 

 
 
 

Залишити кометар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Захист від ботів *