Шипшина — корисні властивості і протипоказання

Якщо вам доводилося прогулюватися спекотним літом по лісі, ви напевно бачили красиві квітки дикої троянди — шипшини. Цей звичайний на вигляд чагарник, який відноситься до сімейства розоцвітих, дає цінні плоди, вживання яких благотворно позначається на здоров’ї людини. Властивості шипшини відомі всім : вона чудово зміцнює імунітет, підвищує стійкість до різних захворювань, є відмінними ліками від гострих і хронічних запальних процесів. В лікарських цілях використовуються плоди і іноді корінь шипшини, з яких можна робити корисні відвари, настої, спиртові настоянки та чаї.

Корисні властивості шипшини

Корисні властивості шипшиниУ плодах шипшини аскорбінової кислоти міститься навіть більше, ніж у лимонах або смородині. Це відмінний природний антиоксидант . Досить багато в шипшині і вітаміну Р, А, В2, Е, К. Корисні властивості шипшини надають потужний бактерицидний ефект.

До речі, не всі сорти шипшини мають такий багатий склад. Наприклад, так звана собачий шипшина не відрізняється особливою корисністю (дізнатися його можна по щільно притиснутим до плоду чашолисткам ), а от три ягідки травневої, голчастої і коричневої шипшини як мінімум обдарують вас добовою нормою вітаміну С.

Для виробництва лікарських препаратів використовуються плоди шипшини, коріння і навіть квіти. З рослини роблять засоби, які допомагають при лікуванні недокрів’я, захворювань сечостатевої системи, артриту і так далі. Використовують його і в приготуванні різних мазей для зовнішнього застосування: для лікування дерматитів, трофічних виразок,  екзем, псоріазу, опіків та обморожень.

Проявляє шипшина корисні властивості і при лікуванні жовчнокам’яної хвороби: вона ефективно розчиняє невеликі камені в жовчному міхурі на дрібні піщинки. Також шипшина стимулює функції статевих залоз, зупиняє кровотечі, зменшує крихкість судин.

Масло шипшини добре стимулює регенерацію тканин шкіри і слизових, на яких є ушкодження. Це засіб найчастіше застосовується при неглибоких тріщинах і саднах — при трофічних виразках, дерматозах, тріщинах сосків у годуючих матерів.

У період сезонних епідемій грипу та ГРВІ відмінною профілактичною дією буде зробити чай з шипшини. Цей же напій, змішаний з медом, прискорить одужання захворілого гострої респіраторно — вірусною інфекцією і полегшить стан у разі появи ускладнень.

Шипшина — протипоказання

Яким би корисним не було це рослина, будьте уважні оскільки має шипшина протипоказання.

  • Дуже обережно застосовувати препарати з шипшиною слід тим, у кого підвищена кислотність, мається гастрит і виразкова хвороба шлунка.
  • Якщо пити міцний настій шипшини, руйнівний вплив надасть це і на зуби. Тому кожен раз після прийому настою потрібно обполоснути рот водою.
  • Протипоказана шипшина людям, у яких є схильність до утворення тромбів. Акуратно варто поставитися до рослини і сердечникам: протипоказаний препарат при ендокардиті та деяких інших проблемах із серцем.
  • Спиртові настоянки не рекомендується приймати тим, у кого порушено рух крові, а також підвищений артеріальний тиск. Водні настої не можна приймати гіпертонікам.
  • Тривалий прийом препаратів з шипшини може зробити негативний вплив на роботу печінки, навіть може з’явитися неінфекційна жовтуха. Лікарські засоби з коріння шипшини гальмують відтік жовчі.
  • Не варто приймати настій або сироп шипшини людям, що страждають від закріпів, — від рослини їх стан може погіршитися.

 

Шипшина при вагітності

Шипшину при вагітності застосовувати потрібно: для майбутніх мам це справжня знахідка, адже їм якраз потрібні вітаміни і загальнозміцнююча дія, яку надає рослина і його плоди. Причому чекати сезону застуд зовсім не потрібно — буде достатньо щодня випивати по чашечці чаю з шипшини, щоб підтримувати свій організм в тонусі.

Але не варто дуже старатися і налягати на відвари з шипшини: у великих кількостях вони можуть стати причиною розладу в роботі багатьох внутрішніх органів. Так що все добре в міру.

Шипшина для схуднення

Шипшина для схудненняНеправильно буде думати, що шипшина може з легкістю позбавити вас від зайвої ваги. Але ось конкретну допомогу у вирішенні цієї проблеми надати вона здатна : плоди шипшини стимулюють цілий ряд ферментативних систем, що покращує роботу кишково-шлункового тракту. І не тільки, шипшина сприяє виведенню токсинів, шлаків та інших речовин, що отруюють організм.

Тому шипшина для схуднення може застосовуватися у вигляді настою, регулярне вживання якого сприятиме зниженню маси тіла.

Як заварювати шипшину

Щоб отримати від шипшини максимум корисних властивостей, потрібно її правильно сушити (ні в якому разі не на сонці — ультрафіолет руйнує корисні речовини в рослині) і заварювати.

Відвар шипшини для схуднення готується так: три столові ложки плодів рослини залийте літром окропу (ягоди не можна кип’ятити, інакше вийде простий компот без корисних властивостей) і настоюйте в термосі цілу ніч. Пийте по півсклянки 5 разів на день за півгодини до їди.

 
 
 

2 Комментарии

  1. iherb купон украина

    Дуже смачний чай заварюю зі шипшини, цього року вирішили заготовити трошки більше, але на жаль дуже важко зараз знайти кущі десь у лісі подалі від дороги.

    Всім раджу пати чай зі шипшини, він не тільки смачний,а й корисний.

  2. Bogdan

    Всім доброго дня суток.Дякую за добре написану статтю,про корисні властивості шипшини,але нажаль немає описано,при скількох градусах,наприклад в духовці сушити плоди шипшини»будим искать дальше».Користі багато,але ну і важко виривати ту шипшину(2 дні тому нарвав пів ведра плодів шипшини і,ще би міг рвати,але так сильно руки пообдрапував і позалізали колючки,що поїхав додому і вже нехотілося отих цілющих вітамінів,до сих пір руки мають дрібні порізи!Якось так.

Залишити кометар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Захист від ботів *