Весільний банкет: як розрахувати їжу і напої для гостей

Часто після весільного торжества доводиться чути розповіді про те, що їжі на весілля було замовлено надто багато — стільки, що навіть все відвезти не змогли, довелося залишати в ресторані. Або навпаки — що не вистачило шампанського і пройшлося відправляти «гінців» в магазин. Повністю покладатися на адміністраторів кафе не варто — адже їм вигідно, щоб ви замовили більше. Тому краще самому освоїти нехитру науку розрахунку напоїв та їжі і взяти — так ви заощадите гроші і не потрапите в незручну ситуацію, коли чогось може не вистачити.

Для весільної прогулянки

 

Для весільної прогулянки
Основний напій весільної прогулянки — шампанське, а основна їжа — бутерброди, пиріжки, цукерки. Розраховуємо так: на кожного гостя — повинна припадати одна пляшка шампанського, півлітра соку, чотири великих бутерброда або 10 канапе, три пиріжка, чверть коробки цукерок. Візьміть також пару пляшок напівсолодкого вина (білого і червоного), якщо серед гостей хтось не п’є шампанського.

Розрахувати їжу і напої для банкетного столу

 

Розрахувати їжу і напої для банкетного столу

На столі мають бути присутні м’ясні та рибні страви, салати, гарячі і холодні закуски, фрукти і овочі. Гаряче замовляємо порційно, на кількість гостей. При цьому повинно бути порівну м’ясних та рибних страв, з невеликою перевагою на користь м’яса приблизно в таких пропорціях : 55% мяса на 45% риби. Замовте кілька видів гарніру, але подавати його потрібно не порціями — а на великих загальних стравах.

Салатів краще зробити три види. М’ясний (варіант: шинковий або з куркою), з морепродуктами, (варіант: з рибою), а також вегетаріанський (наприклад, з ананасом і горіхами). Крім того, на стравах має бути присутня овочева нарізка. Зробіть кілька різних видів холодних закусок. Серед обов’язкових: сирне і м’ясне асорті. Добре йде рибне асорті. Великим успіхом користуються овочеві закуски, такі як рулетики з баклажанів або помідори з сиром — вони подаються на загальних блюдах. Гарячі закуски, такі як жюльени, необов’язкові, але приємні — вони подаються порційно. Фрукти можна розкласти по кошиках в цілому вигляді — і якщо навіть ніхто не віддасть їм почесті — такі натюрморти будуть хорошим прикрасам весільного столу.

Кульмінацією весільного банкету є торт. Замовляти його потрібно з розрахунку 150 грам на одну людину. Більше не потрібно — оскільки поласувати тортом під кінець бенкету можуть дозволити собі вже далеко не всі.

Отже, підіб’ємо підсумок. На весільному банкеті на одну людину має припадати: одна порція гарячого і гарніру, по 100 грам салатів всіх трьох видів, по одному помідору та огірку, по 100 грам м’ясного і сирного асорті, по одному «Бутербродику » і «Рулетику» з різних тарілок і невеликий шматочок торта. Фрукти подаються на свій розсуд.

Розрахунок алкоголю на весілля

 

Розрахунок алкоголю на весілля

Головні весільні напої: шампанське, вино і горілка. Є універсальна весільна формула: на одного гостя має припадати по 300 грамів білого, 300 грамів червоного вина, 200 грамів шампанського і 300 грамів горілки. Множимо на кількість запрошених і — отримуємо результат. Але такий підхід має істотний недолік — він занадто універсальний. У реальності не кожен гість буде пити на весіллі горілку, та й не багато хто взагалі наважаться зловживати цим напоєм. Тому прикинувши загальна кількість спиртного, починаємо більш деталізувати ситуацію. Якщо запрошених на весілля не більше 30 — то цілком можливо опитати їх усіх перед заходом: хто і що вважає за краще пити. Також враховуйте кількість непитущих гостей і питущих «за трьох». Якщо ви і так знаєте перевагу своєї компанії — це істотно полегшує завдання. Адже якщо у вас компанії не прийнято пити горілку, а любителів пити пиво — можна обійтися одним тільки пінним напоєм і шампанським!

Якщо збирається велика і різношерста компанія — порахуйте, скільки буде людей похилого віку і дітей. Бабусям і дідусям можна запропонувати випити за молодих десертне вино і кагор — а для дітей запасти газовану воду і сік. Алкоголь, що лишився, ділиться між рештою гостями.
Підіб’ємо підсумок: для гостей, які вирішили залишитися на шампанському: за півтори пляшки на гостя, для гостей, які п’ють вино — по півтори пляшки на людину; для гостей, що віддають перевагу горілці — по 1 пляшці на людину.

Розрахунок безалкогольних напоїв

 
Розрахунок безалкогольних напоївНайскладніше розрахувати безалкогольні напої. Тут потрібно орієнтуватися по погоді. Влітку безалкогольні напої йдуть на «ура». Взимку ж перевага віддається алкоголю, а коробки з соком і мінералкою стоять незаймані. Також популярність безалкогольних напоїв залежить від їжі — чим більше на столі буде гострого і жирного — тим більшим попитом буде користуватися мінералка. А у любителів горілки у великому ходу буде сік.

Тому підіб’ємо підсумок. На кожного гостя в середньому має припадати по два літри різних соків і по півлітра мінеральної води. До торту подається чай.

 
 
 

Залишити кометар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Захист від ботів *