Як готувати страви із зідоволенням

Домашні кухарі бувають різними: хтось готує їжу, щоб відпочити і розслабитися, хтось — отримує задоволення від самого процесу, хтось намагається годувати свою сім’ю смачно і корисно, а хтось просто хоче їсти. Незалежно від того, до якого типу належите ви, приготування їжі буде швидшим, приємним і веселим, якщо ви попередньо підготуєте і організуєте процес, створите свої власні декорації. Ви ніколи не замислювалися, чому в кулінарних програмах все виглядає таким красивим, а страви готуються так легко? Частково це тому, що всі продукти відміряно, нарізані і акуратно розкладені.

Кухарі не відволікаються на пошуки пачки спагеті і не вигрібають вміст комори в пошуках банки помідорів, вони зосереджуються на самому процесі і отримують задоволення від змішування, додавання, обсмажування та випічки. Попередня організація знижує стрес під час такого важливого заходу, як приготування їжі.

Це не додатковий крок — це ті ж самі дії, які б ви робили в кожному разі. Просто в цьому випадку ви витрачаєте менше часу, робите менше кроків і здійснюєте менше дрібних помилок.

Що я маю на увазі? Перед тим, як братися за приготування обіду або вечері, зробіть кілька кроків:

  1. Переконайтеся, що ваша робоча поверхня, раковина чиста і вільна. Колись я чула вираз, який застряг у мене в голові: «90% будь-якої роботи становить підготовка поверхні», це може бути застосовано буквально до будь-якої діяльності. Якщо ваша поверхню погано підготовлена, ви майже напевно отримаєте не надто видатний результат, а сам процес займе у вас набагато більше часу.
  2. Уважно прочитайте рецепт до кінця, спробуйте уявити процес і послідовність дій. Це застрахує вас від неприємних казусів — на зразок того, що рослинна олія згоряє, поки ви ріжете овочі.
  3. Вийміть з холодильника і з шаф всі необхідні продукти, розкладіть на столі. На цьому етапі ви можете помітити, якщо у вас раптом чогось не вистачає. Коли пора згортати гарячий рулет, пізно бігти в магазин за повидлом або готувати крем. А смачні страви з бананів вимагають, як мінімум, бананів. До того ж для холодильника набагато краще, якщо ви відкриєте його один раз, а не ляскаєте дверцятами, виймаючи кожен продукт окремо.
  4. Дістаньте потрібний інвентар — посуд, техніку, пристосування. Це також потрібно для того, щоб посеред готування згадати, що каструльку для підігріву вершків ви віддали сестрі, а замінити її нічим. Не забудьте приготувати рушники і прихватки.
  5. Виміряйте, вимийте, почистіть, наріжте, подрібніть всі потрібні інгредієнти.
  6. Увімкніть заздалегідь плиту або духовку, якщо це необхідно.
  7. Наберіть в раковину мильної води, щоб відразу складати туди брудний посуд.
  8. Почніть прибирання відразу ж, як відправили блюдо в духовку або на вогонь.

Заощадити час можна і підготувавши деякі продукти заздалегідь — наприклад, яйця для салату можна зварити напередодні ввечері, м’ясо вийняти з морозильника вранці перед відходом на роботу. Щоб не забувати, при складанні меню на тиждень впишіть ці заходи в ваш щоденник.

Добре організований процес приготування їжі швидко входить в звичку, а в підсумку заощаджує ваш час, енергію і нерви. Крім того, він гарантує вам, що страва буде приготовлено в точності за рецептом, а значить, успішно!

 
 
 

Залишити кометар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Захист від ботів *